مهرمیهن | رسانه ی فرهنگ ایران

منشور کورش بزرگ وارد خاک ایران شد

به نقل از سازمان میراث فرهنگی ایران گزارش شده که سفال نوشته موسوم به منشور حقوق بشر کوروش که توسط موزه بریتانیا به طور امانت در اختیار ایران قرار گرفته بامداد روز جمعه، 19 شهریور (10 ستپامبر) وارد فرودگاه تهران شد و از آنجا به خزانه موزه ملی ایران انتقال یافت.

حمید بقایی، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی ایران، گفته است که منشور کوروش در میان تدابیر ویژه امنیتی وارد ایران شد و قرار است به مدت چهار ماه در ویترین خاصی در موزه ملی به نمایش گذاشته شود.
به گفته آقای بقایی، انتقال این شیئ باستانی روز شنبه باحضور کارشناسان و هیات اعزامی موزه بریتانیا در لندن، به سرپرستی جان کرتیس، مدیر بخش خاورمیانه این موزه، به ویترین محل نمایش آن انتقال خواهد یافت.
زمان نمایش عمومی منشور کوروش به زودی اعلام می شود و آقای بقایی گفته است که با برگزاری یک نشست خبری، اطلاعات بیشتری در زمینه ورود منشور کوروش به ایران و نمایش آن در اختیار رسانه ها قرار خواهد داد.

منشور حقوق بشر کوروش به مدت چهار ماه در ایران به نمایش در خواهد آمد

منشور حقوق بشر کوروش، که به شکل یک استوانه از جنس سفال است، برای آخرین بار حدود چهل سال پیش و به مناسبت مراسم بزرگداشت دو هزار و پانصدمین سالگرد تاسیس شاهنشاهی هخامنشی به طور امانت در اختیار ایران قرار گرفت و به گفته مقامات سازمان میراث فرهنگی، تنها به مدت ده روز در ایران بود.
با اینهمه، تصاویر این شئی تاریخی به طور گسترده در جریان جشن های دو هزار و پانصد ساله مورد استفاده قرار گرفت و به نماد این جشن ها تبدیل شد.
منشور حقوق بشر کوروش براساس توافق بین سازمان میراث فرهنگی و موزه بریتانیا به موزه ملی ایران امانت داده شده و با هشت ماه تاخیر به ایران رسیده است.
قرار بود این شیئ تاریخی سال گذشته و در چارچوب توافقنامه بین مقامات فرهنگی ایران و بریتانیا، در ایران به نمایش گذاشته شود اما مقامات موزه بریتانیا به دلایل مختلف از عمل به این توافق سر باز می زدند.
مذاکرات برای امانت گرفتن منشور حقوق بشر کوروش از حدود پنج سال پیش از آن آغاز شده و سرانجام حدود دو سال پیش، موزه بریتانیا با نمایش موقت آن در ایران موافقت کرده بود.

به گفته مقامات ایرانی سفال نوشته کوروش با تمهیدات ویژه امنیتی وارد تهران شد

'بحران انتخاباتی' و تاخیر در ارسال منشور
اگرچه موزه بریتانیا دلایلی را برای خودداری از ارسال این شیئ به ایران مطرح می کرد، اما گفته می شد که دلیل اصلی این اقدام نگرانی مقامات موزه از امنیت این شیئ منحصر به فرد به علت نا آرامی های سیاسی ایران در سال گذشته بود.
پائیز سال گذشته، رئیس سازمان میراث فرهنگی هم اظهار داشت که حوادث پس از انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری باعث شده است تا موزه بریتانیا ایران را مکان مناسبی برای فرستادن منشور کوروش نداند و امانت آن را به فرصتی دیگر موکول کند.
در آن زمان، گزارش هایی نیز به نقل از مقامات موزه بریتانیا انتشار یافته بود حاکی از اینکه یافتن تکه هایی با حکاکی های مشابه منشور در انبارهای موزه، بررسی های بیشتری را ضروری ساخته و به همین دلیل، ارسال این شیئ به ایران به تعویق افتاده است.
منشور حقوق بشر کوروش، که استوانه کوروش کبیر هم نامیده شده، یک شیئ سفالین و تقریبا استوانه ای شکل به طول 23 سانتی متر و عرض 11 سانتی متر است که بر سطح آن، مطالبی به زبان بابلی و خط میخی حک شده است.

از کوروش به عنوان صادر کننده نخستین اعلامیه حمایت از حقوق بشر یاد شده است

این شیئی حدود یکصد و سی سال پیش و در جریان کاوش های باستانشناسی در جنوب عراق، که زمانی مرکز تمدن بابلی بود، کشف شد و بررسی های بعدی و خواندن محتوای این لوح نشان داد که شامل فرمان کوروش دوم، پادشاه هخامنشی است که در نوشته های تاریخی از او با عنوان کوروش کبیر نیز یاد شده است.
از آنجا که بخشی از این سفال نوشته حاوی نظرات کوروش در مورد زمامداری و روابط حکومت و مردم و دستور او برای آزادی دینی، رهایی بردگان، آزاد کردن اسیران، منع بیگاری و همچنین، ممنوعیت دست اندازی سپاهیان ایرانی به جان و مال مردم حتی ملت های شکست خورده است، برخی از مورخان از آن به عنوان نخستین سند احترام به حقوق بشر در تاریخ جهان یاد کرده اند.
زمان نگارش این سند به سال 539 قبل از میلاد باز می گردد که کورش پارسی با شکست پادشاه بابل، وارد این سرزمین شد و از جمله نخستین اقدامات او، دستور آزادی مردمانی بود که بابلیان، پس از اشغال سرزمینشان، به عنوان اسیر به بابل انتقال داده بودند.
کتاب مقدس یهودیان نیز ماجرای فتح بابل به دست کوروش، پادشاه پارس، و آزادی اسیران یهودی به فرمان او را ذکر کرده و کوروش را به عنوان برگزیده خداوند، مورد ستایش قرار داده است.

در همین زمینه

نوشتن دیدگاه


دستاوردهای هموندان ما

بارگذاری
شما هم می توانید دستاوردهای خود در زمینه ی فرهنگ ایران را برای نمایش در پهرست بالا از اینجا بفرستید.
 

گزینش نام برای فرزند

 

نگاره های کمیاب و دیدنی

XML