هفت سین را مثل نیاکانمان بچینیم |
ایران صدا: در این برنامه آقایان دکتر «علی تهرانیوند» و «محمد رضا حسنبیگی» دربارهی عناصر اصلی سفرهی «هفتسین» صحبت کردهاند و نیز دربارهی چگونگی حضور سکه و ماهی در هفت سین توضیح دادهاند.
آنچه که در این سفره قرار میگیرد، باید دارای پنج ویژگی زیر باشد:
1. پارسی باشد؛
2. با بند واژه «س» آغاز شود؛
3. ریشه گیاهی داشته باشد؛
4. خوردنی باشد؛
5. اسم مرکب نباشد. نام آنها از واژههای ترکیبی ( مانند سبزیپلو، سیرترشی، سیبزمینی و مانند آنها) ساخته نشده باشد.
با نگرش به آنچه که آمد، شگفتی بزرگیست که در بیست میلیون واژههای پارسی، نمیتوان هشتمی را برای هفت سینهای نوروزی پیدا کرد که دارای این پنج ویژگی باشند. بنابراین هر آنچه که دارای این ویژگیها نباشد - اگر چه با بندواژه «س» هم آغاز شده باشد - نمیتوان جزء هفت سین به حسابش آورد. در زبان پارسی، تنها هفت چیز هستند که این ویژگیها را دارا هستند:
1. سیر
2. سیب
3. سبزی
4. سنجد
5. سرکه
6. سمنو
7. سماق